27 Aralık 2011 Salı

Yararlı Sağlık Bilgileri




Yılbaşı sofrası donatırken dikkat!


Yeni yılı dinamik karşılamak ve ertesi gün daha rahat uyanabilmek için...

Yeni yılı dinamik karşılamak ve ertesi gün daha rahat uyanabilmek için yılbaşı sofrasını bilinçli hazırlamak önemli. Sofrayı cipslerle donatmak yerine; ceviz, kuru üzüm ve siyah erik tercih edebilirsiniz. Yılbaşı hindinizi pirinçle değil bulgurla hazırlayabilirsiniz



Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, sağlıklı yılbaşı mönüsünün nasıl hazırlanacağını anlattı:


* Yeni yılın karşılandığı gecenin vazgeçilmezi özel olarak hazırlanan sofralar, ikramlar ve içeceklerde doğru seçimlerle geceye farklı ama sağlıklı tatlar katabilirsiniz. Yılbaşı gecesinde aşırı besin ve aşırı alkol tüketiminin beraberinde mide rahatsızlıkları, hazımsızlık, ishal ve kan şekeri yüksekliği gibi sağlık problemlerini getirebileceğini unutmayın. Ama doğru besin seçimiyle, bazı küçük ayrıntılara dikkat ederek hem sağlıklı beslenebilir, hem içeceğinizi tüketebilir hem de yeni yıla dinamik bir başlangıç yapabilirsiniz.

Geceye aç başlamayın


* Yılbaşı gecesinin sabahında güne mutlaka kahvaltınızı yaparak başlayın (meyveli light müsli+süt/yoğurttan veya beyaz peynir+tahıllı/tam buğday/çavdar ekmeği ve yeşillikten oluşan hafif bir kahvaltı). Öğle yemeğinizi sebze ve salata ağırlıklı besinlerden veya kremasız çorbadan oluşturun; sofranızdan yoğurt/ayranı eksik etmeyin.
* Ara öğünleriniz atlamayın; nasıl olsa akşam çok yiyeceğim diye düşünüp tüm gün aç kalmak yapılacak en büyük hatadır. Beslenmenize 2.5-3.5 saat aralıklarla devam edin. Fakat gün içindeki seçimlerinizi salata, meyve, süt-yoğurt- ayran türü gıdalardan oluşturun.
* Sofraya aç oturmaktan, açken alkollü içecek tüketiminden kaçının. Böylece kan şekeri dengenizi bozmamış olursunuz.

Hindiniz bulgurlu olsun* Sofranın vazgeçilmezi yılbaşı hindinizi bol kestaneli ve bademli pişirin, pirinç pilavı ve çeşitlerinden (iç pilav, özbek pilavı, sebzeli pilav, kestaneli pilav vb.) uzak durun. Pirinç pilavı yerine, bulgur pilavı, kabuklu pirinç pilavı tercih edebilirsiniz. Hindi eti tüketmiyorsanız, iyi pişmiş bonfileye yer verebilirsiniz.
Garnitür olarak az yağlı sebze sotenizi veya fırınlanmış sebzenizi hindi etinin yanından eksik etmeyin. Garnitürünüzü çam fıstığı ve kuş üzümüyle lezzetlendirebilirsiniz.
Esmer ekmekleri (çavdar, tam buğday, tahıllı ekmek ) üzerine kurutulmuş domates ve dil peyniri ekleyerek, fırınlayıp leziz mini kanepeler hazırlayabilirsiniz.
Kırmızı turp, havuç, kırmızı lahana, renkli biberler ve marulla hazırlanmış mevsim salatanızı ve Akdeniz yeşillikli, fesleğen soslu salatanızı sofranızdan eksik etmeyin. Böylece vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek ikramlarınızı zenginleştirmiş olacaksınız.
Mönünüzde meyveli tatlılara (tarçınlı karanfilli ayva, elma, armut, cevizli kabak tatlısı), tarçınlı, fındıklı elma püresi veya bol tarçınlı sütlü tatlılara yer verebilirsiniz. Şerbetli tatlılardan uzak durmanız hem fazla kalori alımını engelleyecek hem de şişkinlik, hazımsızlık şikayetlerini önleyecektir.

CiPS YERiNE BADEM FISTIK YERiNE KAJU


* Çavdarlı galeta, tahıllı galeta, taze baharatlı grissini gibi atıştırmalıkları masanızda bulundurabilirsiniz. Hem tokluk hissi yaratır hem de cips ve kurabiye türü gıdalardan uzak durmanızı sağlar.
* Karışık kuruyemiş tabağınızda; fındık, ceviz, kavrulmamış badem, kaju (hint fıstığı), beyaz leblebi, çekirdekli kuru üzüm, esmer kuru kayısı, yaban mersini ve kuru eriğe yer verebilirsiniz. Böylece hem kuruyemişinizi tüketmiş hem de sağlıklı seçimler yapmış olursunuz.
* Fıstık, antep fıstığı, kabak çekirdeği ve ayçekirdeği gibi
kuruyemişler vücudunuza sadece yağ olarak depolanmış dokuları getirir. 100 gr. kuruyemişin
600 kkal enerji (1 ana+1 ara
öğün) içerdiğini unutmayın.

YENi YIL ÇORBANIZI KENDiNiZ YARATIN

Yeni yıl çorbanızı siz yaratın; balkabağı çorbası mönünüzde güzel bir açılış seçeneği olabilir. Yüksek lif içeriği, zengin A vitamini kaynağı ve eşsiz lezzetli balkabağı çorbası için malzemeleri önceden hazırlayın:
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 kase doğranmış soğan
* 1-2 tatlı kaşığı kıyılmış taze tarçın
* 2 yemek kaşığı pekmez
* 420 gr. kış kabağı püresi
* 1 kase elma püresi


Balkabağı çorbasının yapılışında kuru soğanı orta ateşte hafif su ekleyerek pişirin. Ardından balkabağını ekleyin. Kabaklar hafif suyunu bıraktıktan sonra elma püresini ekleyin, kaynatın. 5-10 dakika kısık ateşte pişirin. Çorbanızı blender’dan geçirin, zeytinyağını ekleyin iyice karıştırın ve servis edene kadar sıcak tutun. Servis esnasında toz tarçın ekleyin, iki yaprak maydanoz veya dereotuyla süsleyin.

VOTKA YERiNE ŞARAP ViSKi YERiNE ŞAMPANYA

Damıtılmış içkiler yerine fermente edilmiş bir içki olan şarabı tercih edin; meyve şarapları veya üzüm şarabı hem keyifli bir akşam yemeği yemenize, hem de sağlığınızdan olmamanıza yardımcı olacaktır. Geceyi tadında sonlandırmak, yeni yılı sağlıksız karşılamamak adına alkol tüketiminde dikkatli olmanızda fayda var.

ATEŞ PAHASI



Kanuni Sultan Süleyman, adamlarıyla birlikte avlanmaya çıkmıştı. Bir ceylanın peşinden koşarlarken zamanın nasıl geçtiğinin ayırdına varamadılar. “Biz nerelere geldik böyle?” diyerek çevrelerine bakındıklarında hava kararmaya yüz tutmuştu. 

Gök kararmakla kalmamış, şiddetli bir rüzgar ve ardından da savruntulu bir yağmur bastırmıştı. Hünkar ve adamları, bu dağ başında bulabildikleri bir kulübeye kendilerini zor attılar. Sığındıkları kulübede, geçimini odunculuk yaparak sağlayan yoksul bir köylü yaşıyordu. Adamcağız bu Tanrı konuklarını içeri aldı, onlara elinden geldiğince yardımcı olmaya başladı.

Padişah kendini özellikle tanıtmak istememişti; ama yoksul oduncu onun kim olduğunu anlamakta gecikmedi. O nedenle ocağa büyük büyük odunlar atıp kulübeyi iyice ısıttı.Bir de sıcacık çorba ikram etti. Dışarıda hem ıslanıp hem üşüyen padişah ve adamları bu durumdan pek memnun kalmışlardı.

Geceyi orada rahatça geçirdiler. Hatta padişah bir ara çevresindekilere, “Doğrusu şu ateş bin altın eder” diye de söylendi. Ertesi gün yola çıkmadan önce padişah oduncuya önce memnuniyetini bildirdi: “Efendi! Bizi ihya ettin. Harlı ateşin sayesinde geceyi pek rahat geçirdik” dedi ve sordu: “Söyle bakalım borcumuz ne kadar?”

Oduncu, kırk yılda bir eline geçen bu olanağı değerlendi ve parayı biraz yüksek söyledi: “Bin bir altın yeter, beyzadem” dedi. "Çok fazla istemedin mi?"diye soran padişaha. "Yemek ve yatak bedeli bir altın,ateşin bin altın ettiğini de zaten siz söylediniz."dedi. Padişah adamın kıvrak zekası karşısında gülümsedi ve bin altını ödedi. ATEŞ PAHASI sözü buradan gelir.

AKLINIZI KULLANMAK SİZİN ELİNİZDE :)



Nebraska’da yaşlı bir adam yaşardı. Patates ekimi için bahçeyi bellemesi gerekiyordu, lakin bu çok zor bir işti. Tek oğlu olan David ona yardım edebilirdi; fakat o da hapisteydi. Yaşlı adam oğluna bir mektup
yazdı ve müşkülatını izah etti.

“Sevgili David,
Patates bahçemi belleyemeyeceğimden kendimi çok kötü hissediyorum. Bahçeyi kazmak için oldukça yaşlanmış sayılırım. Burada olsan bütün derdim bitecekti. Biliyorum ki sen bahçeyi benim için hallederdin. Sevgiler.” Baban

Baba, birkaç gün sonra oğlundan bir mektup alır:

“Babacığım,Allah aşkına bahçeyi kazma, ben oraya cesetleri gömmüştüm.
Sevgiler.” David

Ertesi gün sabaha karşı 4’te FBI ve yerel polis çıkagelir ve tüm sahayı kazar; lakin bahçede hiçbir cesede rastlayamazlar.Yaşlı adamdan özür dileyerek giderler.

Aynı gün yaşlı adam oğlundan bir mektup daha alır:
“Babacığım, Şimdi patatesleri ekebilirsin. Bu şartlarda yapabileceğimin en iyisini yaptım. Sevgiler.” David

Hemen her gün e-posta yazarken veya e-posta adresimizi birilerine verirken bu işareti kullanıyoruz. Peki ama @ işaretinin gerçek anlamını ve nereden geldiğini biliyor musunuz? Bu işaret 473 yıl önce, günümüzde ki anlamı ve kullanımından çok farklı bir amaca hizmet ediyordu.

@ işaretinin bilinen ilk kullanımına 4 Mayıs 1536 yılına Francesco Lapi adlı Floransalı bir tüccarın yazdığı bir mektupta rastlandı. Lapi yazdığı mektubunda İspanya'daki şarap fiyatlarından bahsederken @ işaretini kullanmıştı. O zamanlarda, bir fıçının 13'te birine karşılık gelen, ticari bir ölçü biri olarak kullanılan @, daha sonra daktilolara da girdi. Zaman için kullanımı değişen işaret bir süre sonra belli bir ürünün birim fiyatını belirtmek için kullanılmaya başlandı. Yani insanlar artık "tanesi 5 liradan 10 ürün" gibi bir tanım kullanmak yerine "10 ürün @ 5 lira" demeye başladılar.

1971 yılında Ray Tomlinson ise bu işaretin, e-posta sunucularındaki kullanıcıları tanımlamak için uygun olduğuna karar verdi. O tarihten itibarense @ artık bugünkü şekilde e-postalardaki kullanım şeklinde kavuşmuş oldu.
 

YOK


       
Ümit varmı?
Feda edebilirmisin? Dünya için
Canlar,canlılar için
Taşlar ve ölüler için
Varsa eğer
Denemeye değer
Domino taşları devrilmeye başladı
Sil gözündeki yaşları
Duymuyorsan yakarışları
Yağmurdaki,kuştaki
Yok eden varoluştaki
Yat uyu
Uyanamamacasına
Dua et bitmesin  diye bu uyku
Yüzü olmayan yerde
Yeri olmayan yüzde
Uyanmak olurmu?
Aradan bir taşı çeksen
Dominolar dururmu?
                           Tahir ÖZCAN    12-2011

Öne Çıkan Yayın

MAGNUM

  Yalanla kurduğunu, Yalnız kendin yaşarsın. Hayatı yarışma yapanlar, Yaşamayı nasıl başarsın. Duyuldukça adın, Yaşam üzerinden taşar. En iy...