28 Ağustos 2015 Cuma

Enigma - Mea Culpa

Tek Kitaplıdan Korkulur!..

“Bir kitapta her şeyi bulan, bütün kitapların düşmanıdır. Okumadığı bir kitabın halka zararlı olacağını söyleyenlerden daha aşağılık insan olur mu?”
Sabahattin Eyüboğlu böyle söylemiş Vedat Günyol’a...
“Bir tek kitaba, hele çağın çok çok gerisinde kalmış bir kitaba bağlanıp kalmak, düşünce ve duyguları bir yerde dondurmak, ışıklı bir dünyaya kapılarını kapamak, kendi içinde çürüyüp gitmek demektir.”
***
Akşamları yatmaya giderken kitaplıktan iki üç romanı ya da şiir kitabını aldığımı gören büyükbabamın dediğini unutmadım:
“Sen hiçbir zaman korkulacak bir insan olamazsın. Bakıyorum odana çekilirken koltuğunun altında birçok kitap var. Tek kitabı olanlardan korkulur. Öyleleri yaşamda önemli yerlere gelir” demişti.
Bu sözü hiç unutmadım. Tek kitabın, tek bir kitabın etkisinden kendilerini yaşam boyu kurtaramayanların belli bir süre başarılı olsalar da sonuçta sıkıntılı durumlara düştüklerini gördüm.
Yıllar önce bir okur sormuştu. “Bizim köyün kitaplığına bakanlıktan başka yayınevlerinden de kitaplar geliyor. Hangisini okuyacağımızı bilemiyoruz. İçlerinde bize zarar verecek olanlar da vardır. Ya biz de bu zararlı kitapların etkisinde kalırsak, bizi yanlış yollara iterse...”
***
Kitap korkusu bugünün işi değil, yüzyıllardır sürüp geliyor. Ortaçağdan yirmi birinci yüzyıla, yani günümüze dek toplumlar kitap korkusundan kendini kurtaramıyor. Hitler’cilerin, Thomas Mann’ları, Zweig’ları, kendi kafalarına uymayan nice değerli bilim ve sanat yapıtlarını yaktıklarını unutabilir miyiz?
O kadar uzağa gitmeyin, kendi ülkemizde de 12 Mart’larda, 12 Eylül’lerde evleri basarak kitapları toplatıp insanları süründürme olaylarını hep yaşamadık mı? Her akşam TV ekranlarında kitapların suç unsuru olarak gösterildiği günler o kadar uzak değil. Şu günlerde bile örneği çok.
Bir emekli subay arkadaşım öylesine korkmuştu ki, kitaplarını bir torbaya koyup yıkık bir medresenin avlusuna atmıştı. Bir başkası, hem yüksek bir öğretmen, Mao’nun, Marx’ın kitaplarını sobasında yakmıştı. Kimi denize atmış, kimi toprağa gömmüştü. Evinde kitap bulundurmak suçlu sayılmanın, nerdeyse vatan haini olmanın kanıtıydı.
***
Hep merak etmişimdir, ünlü politikacılarımızın evlerindeki kitaplıkları, Başbakanlık görevine gelmiş ünlü kişilerin sanatla, edebiyatla, tarihle, bilimle ilgili Türkçe ya da İngilizce, Fransızca kitapları var mıdır, kaçını okumuşlardır? Konuyu yaygınlaştırdık mı iş sarpa sarar. Çağın gerisindeki bir düzeni özleyenler, toplumu kendi kafalarına uygun bir duruma getirmek isteyenler neden kitap okusunlar, okuyabildikleri bir tek kitap yetmez mi?
Zaman zaman büyükbabamın sözünü anımsıyorum:
“Sen korkulacak bir insan olamazsın, çok kitap okuyorsun, tek kitaplılardır toplumlarda etkin olanlar.” Öyle de oldu. Korkulur bir kişi olmayı neden isteyeyim. Ben dünyayı, insanları, toplumları anlamaya çalıştım, sevdiğim sevmediğim, katıldığım katılmadığım pek çok kitabı okuya okuya... Bir kitabın verdiğini başka bir kitapla perçinleyerek. Kısacası, değişik kitapların verdiği etkilerde bir sentez yapmaya çalışarak?..
***
Bir Yunan bilgesi, “Ben bir tek kitap okuyanlardan korkarım” demiş. Vedat Günyol da, bir kitabında şöyle yazmıştı:
“... gerçekten bir tek kitap okuyanlardan korkulur, hele o kitap gelmiş geçmiş çağları bir potada eritip bugünlerde uygulamaya kalkışmışsa!..”

OKTAY AKBAL  Cumhuriyet 01.02.2011

Anısına saygıyla...

21 Ağustos 2015 Cuma

ELEŞTİRİ



Kürtlere yapılan haksızlıkları, güney doğuda yaşanan zulmü, olağanüstü hal ve darbe dönemlerindeki mezalimi anlatan, özeleştiri yapan Türk kökenliyi çok gördüm. Yabancı uyruklusunu hatta yurt dışında yaşayanını çok dinledim ve okudum.

Kendi özeleştirisini yapan, bölgesindeki feodal düzeni, ağa ve şeyhleri eleştiren, onlarla mücadeleye vurgu yapan (birkaç istisna hariç) Kürt'e pek rastlamadım. Varsa yoksa devlete isyan, askere polise saldırmak. Hatta sivil halka bile zulüm.

Soru: Terör, ölümler ne zaman bitecek.
Cevap: Kürtler özeleştiri yapabildiğinde.

Şimdi bana kızanlar olacak. Ancak bilmeleri gereken şeyler var.
1- Bu ülkede, hatta o coğrafyada sadece etnik kökeni Kürt olanlar yaşamıyor.
2- Bir takım zorluklar yaşayan hatta devlet ile ters düşmüş tek halk Kürtler değil.
3- Dünya üzerinde ayrılıkçı hareketlerin müsebbibi halklar zengin bölgelerdeki halklardır. Zenginliklerini merkezi yönetim ile paylaşmamak için ayrılmak isterler.
4- Özgürlük mücadelesi illa silahla olmak zorunda değil. Bu koskoca ülkede daha fazla özgürlük, daha çok eşitlik, daha adil bir gelir dağılımı isteyen milyonlar var.
5- İnsanlık adına hak olan bu taleplerin karşılanması birlikte hareket ederek olur, ayrışarak değil. Ayrışmak ceberrut yönetimlerin ekmeğine bal sürmektir.

Daha yazacağım ama boşuna. Bunlar hem daha yetkin kişilerce defalarca dile getirildi hem de sosyal medyada uzun metinleri kimse okumuyor zaten. Benimki kişisel tatmin bir nev'i. Kazanmak herkesin hakkı (her anlamda) hiçbir savaşın kazananı yoktur. Savaşan her iki topluma da, açlık, kıtlık, düşmanlık, sevgisizlik, ölüm, güvensizlik, mutsuzluk v.b. gibi telafisi mümkün olmayan ya da onarılması uzun zaman alacak kayıplar yaşatır mutlaka. savaşın tek kazananı, fırsatçılardır ki esasen savaşın çıkmasını da bunlar kurgular çoğu zaman.

Unutulmasın! kazanmak için tek yol barış.

Tahir Özcan 21.08.2015

17 Ağustos 2015 Pazartesi

YAZ...

Yine bir pazartesi adı tarafımızdan konan.
Yine perdenin aralığından sızan ışık gibi hayat.
Gülümsüyor dudağının kenarından.
Takvim Sümer den beri Ağustos bu vakitler.
Ekmek mücadelesine sıcağıda ekleyerek,
Çok daha hızlı atıyor sanki yürekler.
Emeklilikte küçük bir sandal hayal ederek,
Bir gayretle çalışalım gece serinine kadar.
Zaman geçmez rakı burcunu bekleyerek.
Ben: Ağustos 2015

16 Ağustos 2015 Pazar

Siyasetçi dediğin böyle olacak.(Komşudan örnek)


Yanis Varoufakis (24 Mart 1961), Yunan ekonomist ve siyasetçi. Yunanistan'ın eski Maliye Bakanıdır. Ocak 2015 genel seçimlerinde, SYRIZA partisini temsil ederek Yunan parlamentosuna seçildi ve iki gün sonra siyasi iktisatçı ve yazar olarak 27 Ocak 2015 tarihinde Aleksis Çipras'ın yeni hükümetinde göreve başladı. Varoufakis Yunanistan-Avustralya çifte vatandaşlığına sahiptir. Varoufakis, küresel ve Avrupa krizle ilgili güncel tartışmalara katılımcıdır ve Küresel Minotaur yazarıdır. Atina Üniversitesi'nde İktisat Teorisi Profesörü ve Valve Corporation'da özel bir danışmandır.
Varoufakis, Atina'da Moraitis Okulu'ndan mezun oldu. Matematik ve istatistik eğitimi sonrasında, Essex Üniversitesi'nde 1987 yılında ekonomi doktorasını aldı. Bundan önce Essex Üniversitesi ve Doğu Anglia Üniversitesi'nde ekonomi ve ekonometri öğretimine başlamıştı. 1988 yılında, Cambridge Üniversitesi'nde bir üyesi olarak bir yıl geçirdi. 1989 yılından 2000 yılına kadar Sydney Üniversitesi İktisat Bölümü'nde İktisat Kıdemli Öğretim Görevlisi olarak dersler verdi. 2000 yılında, Atina Üniversitesi İktisat Teorisi Profesörü oldu ve memleketi Yunanistan'a geri taşındı. 2002 yılında, Ekonomi Atina Doktora Programı Üniversitesini (UADPhilEcon) kurdu ve bu kuruluşu 2008 yılına kadar yönetti. Ocak 2013'ten itibaren Texas Üniversitesi'nde Halkla İlişkiler Lyndon B. Johnson Okulu'nda ders verdi. Prospect dergisi tarafında 2015 yılının Nisan ayında açıklanan ve yaklaşık 3000 kişi ile yaptığı dünyanın önde gelen düşünürleri anketinde Varoufakis ikinci sırada yer almıştır.
Varoufakis, Ocak 2004 ile Aralık 2006 arasında, birkaç yıl sonra ateşli eleştirmeni olduğu George Papandreu hükümetinde ekonomi danışmanı olarak görev yaptı. Varoufakis tanınan bir konuşmacı olarak genellikle BBC, CNN, Sky News, RT ve Bloomberg TV gibi haber medyalarında misafir analist olarak göründü. 5 Temmuz 2015 te AB nin dayatmaları, acı reçeteleri gibi ekonomik konulardaki yapılan referandumda hayır kararı çıkmasına karşın AB nin programının kabul edilmesinden bir gün sonra görevinden istifa etmiştir. Başından beri borçların ödenmesine yönelik politikaları reddetmiştir.

9 Ağustos 2015 Pazar

Ama...

Duydum söylediklerini,
Kırıcı ve doğruydu.
Yapamadım dediklerini,
Ama yinede suçluydum.
Düşünemedim...
Anlayamadım...
Benden beklediklerini.
Hepsi buydu.
Benimle birlikte...
Beni ben yapanda suçluydu.
''Ben'' Ağustos 2015

Öne Çıkan Yayın

MAGNUM

  Yalanla kurduğunu, Yalnız kendin yaşarsın. Hayatı yarışma yapanlar, Yaşamayı nasıl başarsın. Duyuldukça adın, Yaşam üzerinden taşar. En iy...