21 Ağustos 2015 Cuma

ELEŞTİRİ



Kürtlere yapılan haksızlıkları, güney doğuda yaşanan zulmü, olağanüstü hal ve darbe dönemlerindeki mezalimi anlatan, özeleştiri yapan Türk kökenliyi çok gördüm. Yabancı uyruklusunu hatta yurt dışında yaşayanını çok dinledim ve okudum.

Kendi özeleştirisini yapan, bölgesindeki feodal düzeni, ağa ve şeyhleri eleştiren, onlarla mücadeleye vurgu yapan (birkaç istisna hariç) Kürt'e pek rastlamadım. Varsa yoksa devlete isyan, askere polise saldırmak. Hatta sivil halka bile zulüm.

Soru: Terör, ölümler ne zaman bitecek.
Cevap: Kürtler özeleştiri yapabildiğinde.

Şimdi bana kızanlar olacak. Ancak bilmeleri gereken şeyler var.
1- Bu ülkede, hatta o coğrafyada sadece etnik kökeni Kürt olanlar yaşamıyor.
2- Bir takım zorluklar yaşayan hatta devlet ile ters düşmüş tek halk Kürtler değil.
3- Dünya üzerinde ayrılıkçı hareketlerin müsebbibi halklar zengin bölgelerdeki halklardır. Zenginliklerini merkezi yönetim ile paylaşmamak için ayrılmak isterler.
4- Özgürlük mücadelesi illa silahla olmak zorunda değil. Bu koskoca ülkede daha fazla özgürlük, daha çok eşitlik, daha adil bir gelir dağılımı isteyen milyonlar var.
5- İnsanlık adına hak olan bu taleplerin karşılanması birlikte hareket ederek olur, ayrışarak değil. Ayrışmak ceberrut yönetimlerin ekmeğine bal sürmektir.

Daha yazacağım ama boşuna. Bunlar hem daha yetkin kişilerce defalarca dile getirildi hem de sosyal medyada uzun metinleri kimse okumuyor zaten. Benimki kişisel tatmin bir nev'i. Kazanmak herkesin hakkı (her anlamda) hiçbir savaşın kazananı yoktur. Savaşan her iki topluma da, açlık, kıtlık, düşmanlık, sevgisizlik, ölüm, güvensizlik, mutsuzluk v.b. gibi telafisi mümkün olmayan ya da onarılması uzun zaman alacak kayıplar yaşatır mutlaka. savaşın tek kazananı, fırsatçılardır ki esasen savaşın çıkmasını da bunlar kurgular çoğu zaman.

Unutulmasın! kazanmak için tek yol barış.

Tahir Özcan 21.08.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

MAGNUM

  Yalanla kurduğunu, Yalnız kendin yaşarsın. Hayatı yarışma yapanlar, Yaşamayı nasıl başarsın. Duyuldukça adın, Yaşam üzerinden taşar. En iy...