3 Nisan 2014 Perşembe

TARİHTEN BU GÜNÜMÜZE BAKAN BİR YORUM



İspanyol denizci Hernan Cortes; gemileri ve 500 süvarisi ile Tenochtitlan''Mexicocity'' ye geldiğinde şehirde bir milyona yakın insan yaşıyordu. Burası Aztek imparatorluğunun başkenti idi. Hiç at ve ateşli silah görmemiş Aztekler, onları tanrı sandılar, hürmet gösterdiler. Cortes ise Aztek kralı Montezumayı esir aldı ve bir odaya hapsetti. Odayı altınla doldurmadıkça serbest bırakmayacağını söyledi. Ülkenin her yerinden krallarını kurtarmak için altınlar, mücevherler getirildi. Odanın yarısından fazlası bunlarla doldu. Tatmin olmayan doymak bilmez İspanyollar, şehri yakıp yıktı. Her yeri talan etti. Sonunda da Cortes Montezumayı öldürdü. Koca imparatorluğu darmadağın ettiler. Cortes bunların hepsini 500 süvarisi ile yapmıştı. Amerikaya ayak bastığında hayal bile edemeyeceği bir serveti gördü ama ardında yıkılmış bir uygarlık bırakarak sefalet içinde meksika da öldü. . Aztek hazinesinin ne olduğu da hala bilinmemektedir.
Bazı insanların hayatları, sürekli kazanmaya endeksliymiş gibi görünebilir. Yaşam gibi var olan hiç bir şey sonsuza dek sürmeyecektir. Bir hayatı tüketirken kazanırsın,kaybedersin. Fukara tesellisi bu demeyin, bence yaşarken olduğundan çok, öldükten sonra nasıl anıldığınız önemlidir.

Tahir ÖZCAN   03-04-2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

MAGNUM

  Yalanla kurduğunu, Yalnız kendin yaşarsın. Hayatı yarışma yapanlar, Yaşamayı nasıl başarsın. Duyuldukça adın, Yaşam üzerinden taşar. En iy...