28 Temmuz 2015 Salı

95 yıl geçmişten günümüz muktedirlerine mesaj


23 Nisan 1920 de Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulmuştu. Meclis kararı ile düzenli ordu oluşturulmaya başlandı. Kuvva'i Milliye ve Kuvva'i Seyyare birliklerine bu emirler tebliğ adildi. Oysa Umum Kuvva'i Seyyare birliği komutanı Ethem Bey (Çerkez Ethem olarak'ta bilinir) ve bazı Kuvva'i Seyyare komutanları(Demirci Mehmet Efe, Yörük Ali Efe vb.)henüz düzenli orduyla düşmana mukavemet sağlanamayacağını düşünüyorlardı. Aslında herşey Dönemin Ankara Valisi Yahya Galip Kargıyı yetki dışı yargılama girişimi ile başladı. Yozgat ayaklanmasının müsebbiblerinden gördüğü Valiyi yargılamak üzere Yozgat'a çağırdı.TBMM bu talebi reddetti. Zaten bir süredir asker, kanun kaçağı ve casus gibi suçluları yargılamadan astığı için Mecliste Ağır eleştirilere maruz kalıyordu. Kardeşi Saruhan(Manisa) Vekili Reşit bey'in girişimleri ile ciddi bir tepki görmesi engellenmişti. TBMM'nin İstiklal Mahkemelerini kurması ile bu sürtüşmeler zirveye ulaştı.
İçişleri Bakanı Refet Bele'nin asker toplamaktan vazgeçmesi, suçluları da İstiklal Mahkemelerinde yargılanmak üzere teslim etmesi isteğine karşı çıktı. Siyasi çekişmeler, politik veya askeri entrikalar bir tarafa. 1. İnönü Savaşında 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Cebesoy ile Gediz Muharebelerine katıldı. Batı cephesinin iki bölüme ayrılmasına karşı çıktı. Kardeşi Tevfik Bey'in de bağlı olduğu İsmet Bey'in(İsmet İnönü) Batı cephesi komutanı olarak kalması itiyordu. Refet bey'e güvenmediğini Meclise bildirdi. Buna rağmen Karacaşehir Köyünde kurulan müfrezeyi Kütahyaya kaydırarak Cephe Komutanlığının emrine bıraktı. Uzlaşma olmayacağını ve Refet Bey ile İsmet Bey'in Birliklerinin kendi üzerine yürüdüğünü öğrenince, kendi birliğini serbest bıraktı. Kardeş kanı dökemeyeceğini söyleyerek teslim olmak ya da diledikleri yere gitmekte serbest olduklarını söyledi. Kardeşleri ve birkaç yakın adamı ile Yünanistan'a geçti. Oradan Ürdün'e gitti ve orada öldü.

Not:
Yukarıda adı geçen Refet Bele, Ali Fuat Cebesoy da Ethem Bey gibi Çerkezdir
Ethem Bey Türk ordusuyla savaşmamış ve kardeş kanı dökülmesini istememiştir.
Yunanistan üzerinden Ürdün'e geçmiş orada yaşamış, vatan haini ilan edilmesine rağmen hiçbir zaman Türkiye Cumhuriyeti aleyhine çalışmamış ve beyanda bulunmamıştır.
Günümüzde hala akrabaları T.C.de yaşamaktadır, diğer Çerkezler gibi bu ülkenin eşit vatandaşıdır.
Diğer bütün etnik kimliği farklı vatandaşlar ile aynı haklara sahiptirler.


Etnik milliyetçiliği siyasete, daha da kötüsü terör'e alet edenlerin ibret alması umudu ile.


Tahir Özcan 28 Temmuz 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

MAGNUM

  Yalanla kurduğunu, Yalnız kendin yaşarsın. Hayatı yarışma yapanlar, Yaşamayı nasıl başarsın. Duyuldukça adın, Yaşam üzerinden taşar. En iy...